Current Important Library Quiz in Hindi & English 22 October– 2017

0
300

22 October , 2017 Current Affairs GK Question with solutions. GK Quiz updated questions and answers. General Knowledge Aptitude & Reasoning Question for competition exams. Current Affairs MCQ (Multiple Choice Question) question with explained solution

Q1. Cataloguing in publication (CIP) programme was introduced by…..

(a) Library of Congress
(b) National Library of India
(c) Imperial Library
(d) British Museum

Ans. Library of Congress

Q2. Card form of the catalogue was originated in…..

(a) USA
(b) India
(c) France
(d) England

Ans. France

Q3. The first card catalogue was introduced in the year…..

(a) 1742
(b) 1752
(c) 1748
(d) 1743

Ans. 1743

Q4. In which year AACR-2 came out….

(a) 1977
(b) 1978
(c) 1976
(d) 1965

Ans.1978

Q5. Which library first introduced the printed catalogue…..

(a) British Museum
(b) Lenin State
(c) Imperial Library
(d) Library of Congress

Ans. British Museum

Q6. Library of Congress Subject Heading List (LCSH) was originated by…..

(a) LC
(b) SC
(c) BC
(d) CC

Ans. LC

Q7. ICCP was sponsored by…..

(a) UNESCO
(b) ALA
(c) IFLA
(d) FID

Ans. IFLA

Q8. What is the classified catalogue……

(a) Title catalogue
(b) Dictionary, Catalogue
(c) Subject Catalogue
(d) Author catalogue

Ans. Subject Catalogue

Note – Thank you, For Reading With us please share the Article to let it know to others. Subscribe us to get GK Quiz Question, Current Affairs, Job Vacancy details Directly to your email Address. Stay with us for more update

LEAVE A REPLY