Current Important Library Quiz in Hindi & English 02 October– 2017

0
133

02 October , 2017 Current Affairs GK Question with solutions. GK Quiz updated questions and answers. General Knowledge Aptitude & Reasoning Question for competition exams. Current Affairs MCQ (Multiple Choice Question) question with explained solution

Q1. श्रंखला प्रकिर्या मई लुप्त कड़ी कौन – सी होती है ?
Q1. What is the missing extinction chain?

(a) जिस पर कोई विषय न हो (No Subject)
(b) जिस पर कोई अंक न हो (No Number)
(c) जिस पर कोई संयोजी चिन्ह न हो (Which has no connective sign)
(d) जिस पर कोई दशा सम्बन्ध न हो (No condition at all)

Ans. जिस पर कोई विषय न हो (No Subject)

Q2. प्रसुचीकरण किसे कहते है ?
Q2. Who is called a reporter?

(a) पुस्तकों के अनुसार सूचि बनाना (Indexing books according to books)
(b) पुस्तकों की प्रविष्टि बनाना (Book Entry)
(c) पुस्तकों के पत्रक बनाना (Creating Sheets of Books)
(d) प्रसुची संहिता के अनुसार प्रविष्ठिया बनाना (According to the code of introduction)

Ans. प्रसुची संहिता के अनुसार प्रविष्ठिया बनाना (According to the code of introduction)

Q3. प्रसुचिकरण के नियम सर्वप्रथम किसने बनाये ?
Q3 Who is the first to make the rule of repulsion?

(a) सी.ए.कटर (C.A.Cutter)
(b) अन्थोनी पन्नीजी (Anthony Panniji)
(c) सेयर्स (Sears)
(d) रंगनाथन(Rangnathan)

Ans. अन्थोनी पन्नीजी (Anthony Panniji)

Q4. कटर्स रूल्स फॉर ए डिक्शनरी केटालोग नामक पुस्तक कब प्रकाशित हुई ?
Q4. When was the book ‘Cutters Rules for a Dictionary Catalog’ published?

(a) 1850
(b) 1865
(c) 1876
(d) 1880

Ans. 1876

Q5. कटर्स रूल्स फॉर ए डिक्शनरी केटालोग नामक पुस्तक  के लेखक कौन थे ?
Q5. Who was the author of the book ‘Cutters Rules for a Dictionary Catalog’?

(a) सी.ए.कटर (कटर्स रूल्स फॉर ए डिक्शनरी केटालोग नामक पुस्तक )
(b) सेयर्स (Seyrs)
(c) ए. पन्नीजी (A.Panniji)
(d) मारग्रेट मान (Margaret Mann)

Ans. सी.ए.कटर (कटर्स रूल्स फॉर ए डिक्शनरी केटालोग नामक पुस्तक )

Q6. मारग्रेट मान का नाम मुख्यतया किससे जुड़ा हुआ है ?
Q6. The name of Margaret Mann is chiefly associated with whom?

(a) वर्गीकरण (Classification)
(b) प्रलेखन (Documentation)
(c) प्रबन्ध (Management)
(d) प्रसुचिकरण(Repetition)

Ans. प्रसुचिकरण (Repetition)

Q7. सेमर लुबेटजकी किस क्षेत्र मे अपने योगदान के लिए प्रसिद्ध है ?
Q7 In which area is Semar Lubatzky famous for his contribution

(a) प्रसुचिकरण (Repetition)
(b) वर्गीकरण (Classification)
(c) सन्दर्भ सेवा (Reference Service)
(d) कंप्यूटर विज्ञान (Computer Science)

Ans. प्रसुचिकरण (Repetition)

Q8. प्राइमर ऑफ़ कैटालोगिंग नामक पुस्तक के लेखक कौन है ?
Q8. Who is the author of a book titled Primer of Cataloging?

(a) कटर (Cutter)
(b) डी.एम.नौरिस (D. M. Nouris)
(c) मारग्रेट मान (Margret Maan)
(d) ए. पन्नीजी (A.Panniji)

Ans. डी.एम.नौरिस (D. M. Nouris)

Q9. Pre-natal प्रसुचिकरण के जन्म दाता कौन है ?
Q9. Who is the birthright of Pre-natal Reproductive?

(a) एएलए (ALA)
(b) आईएलए (ILA)
(c) रंगनाथन (Rangnathan)
(d) कटर (Cutter)

Ans. रंगनाथन (Rangnathan)

Q10. Pre-natal प्रसुचिकरण का क्या अर्थ होता है ?
 Q10 .What does the pre-natal repetition mean?

(a) चयनित सूचीकरण (Selected indexing)
(b) विवरणात्मक सूचीकरण (Descriptive indexing)
(c) तुलनात्मक सूचीकरण (Comparative indexing)
(d) स्रोत स्थल सूचीकरण (Source site indexing)

Ans. स्रोत स्थल सूचीकरण (Source site indexing)

Note – Thank you, For Reading With us please share the Article to let it know to others. Subscribe us to get GK Quiz Question, Current Affairs, Job Vacancy details Directly to your email Address. Stay with us for more update

 

LEAVE A REPLY