KVS Librarian Quiz in Hindi and English 26 January 2018

2
450

26 January , 2018 Current Affairs GK Question with solutions. GK Quiz updated questions and answers. General Knowledge Aptitude & Reasoning Question for competition exams. Current Affairs MCQ (Multiple Choice Question) question with explained solution

Also read – kvs librarian quiz hindi & english 22 january 2018

Image result for kvs logo

Q1. Dr. S.R. Rangnathan दुवारा प्रबन्धन के कार्यो को कितने भागों में विभाजित किया गया /

(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) 10

Ans. 5

Q2. प्रबन्धन का X एवं Y सिद्धांत (Theory X and Theory Y) का विकास किसने किया था ?

(a) Douglas Mc Gregor
(b) F.W. Taylor
(c) Peter F. Drucker
(d) F.W. Taylor

Ans. Douglas Mc Gregor

Q3. “Theory X and Theory Y” to whom related ?

(a) Staffing
(b) Directing
(c) Motivation
(d) Planning

Ans. Motivation

Q4. CPM (Critical Path Method) के विकास का श्रेय है ?

(a) Dupoint Company
(b) Aircraft Corporation
(c) US Navy
(d) UNESCO

Ans. Dupoint Company

Q5. What is the main use of the Shelf list in the work of Library ?

(a) Cataloging
(b) Accession
(c) Circulation
(d) Stock Verificaion

Ans. Stock Verification

Q6. ब्रिटिश पुस्तकालय में मुक्त दुवार प्रणाली (Open Asscess System) के जन्म दाता माने जाते है ?

(a) C.A Cutter
(b) Nine E. Brown
(c) James Duff Brown
(d) John Cotton Dana

Ans. James Duff Brown

Q7. Who is the ‘Newyork Charging system’ inventor ?

(a) C.A Cutter
(b) Nine E. Brown
(c) James Duff Brown
(d) John Cotton Dana

Ans. C.A. Cutter

Q8. Who is the ‘Classical School of Management’ inventor ?

(a) Henri Fayol
(b) Nine E. Brown
(c) James Duff Brown
(d) John cotton dana

Ans. Henri Fayol

Q9. पुस्तकालय में प्रवेश से पूर्व पाठक अपना सामान कहा रखते है ?

(a) Cloak Room
(b) Property Counter
(c) Gate Counter
(d) Store Room

Ans. Property Counter

Q10 किस प्रक्रिया दुवारा चोरी हुई पुस्तक का पता लगाया जा सकता है ?

(a) Stock Verification
(b) Shelf rectification
(c) Shifting
(d) Shelving

Ans. Stock Verification

Q11. पाठक दुवारा छुपाकर या भूलवश कोई पुस्तक अन्य रैक पर रख दिया जाता है , इसे वापस सही रैक पर रखने की पक्रिया को क्या कहा जाता है ?

(a) Stock Verification
(b) Shelf rectification
(c) Shifting
(d) Shelving

Ans. Shelf rectification

 

Note – Thank you, For Reading With us please share the Article to let it know to others. Subscribe us to get GK Quiz Question, Current Affairs, Job Vacancy details Directly to your email Address. Stay with us for more update

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY